• Heel Holland Bakt: smaakvol resultaat met wat verbeterpuntjes

  De bekerwedstrijd tussen JSV (O19-3) en VVIJ O19-5 had goed door kunnen gaan voor een aflevering van Heel Holland Bakt. Opdracht: bak een Hollandsche appeltaart (geïnspireerd door Frank).

  De aanwijzingen vooraf waren dat bij JSV Niels ontbrak vanwege rugproblemen (en dat gaat nog wel enkele weken duren) en dat Mike alleen de eerste helft mee kon doen. In de vorige twee bekerronden, wisten beide teams er nog niet veel van te bakken maar JSV had goede hoop dat er vandaag wel iets eetbaars op tafel gezet kon worden. Bakkers...aan de slag!

  Nadat beide teams na de aftrap tien minuten de tijd namen om de kookboeken grondig door te nemen (in voetbaltaal: aftasten van elkaar) was het JSV dat de eerste stap zette. Over rechts volgde een goede aanval die uiteindelijk bij midvoor Tim belandde. Hoewel de balaanname nog wat aarzelend was, was de afronding voldoende om de taartbodem te leggen, 1-0. Bijna meteen bij de volgende aanval had Tim wederom een treffer op de schoenen liggen alleen redde de keeper van VVIJ dit keer uitstekend met de voeten. Tim zou het overigens ruimschoots goed maken later.

  Er volgde bij JSV een periode waarbij het bakteam ogenschijnlijk in twee delen uiteen was gevallen: een defensief en aanvallend deel. De vulling van een appeltaart zit, zoals u natuurlijk ook weet, echter in het midden en dat leek er op een of andere manier niet te zijn. Beide delen leken het ook niet helemaal eens te zijn welke ingrediënten er nu in de appeltaart gestopt moesten worden; krenten of rozijnen, ananas of juist meer appel; twijfel alom. De gasten uit IJsselstein maakten hier goed gebruik van en kwamen beter in de bakwedstrijd te zitten; beide teams gingen nu aardig gelijk op.

  Na een half uur had JSV een mee(bak)valler. Een ongelukkige defensieactie waarbij de verdediger liggend de bal omklemde, leverde JSV een penalty op die door Max, hoewel niet al te strak uitgevoerd, toch de 2-0 opleverde. Over een “bakdiploma” gaan we het hier niet hebben en over het "Spelregelbewijs" ook niet, dat hebben alle spelers die het moeten hebben inmiddels behaald. Waar we het misschien wel over moeten hebben is het Strikdiploma. Die moet je sinds de basisschool toch al hebben? Toch opmerkelijk dat er nog steeds spelers zijn die tijdens de wedstrijd hun veters weer moeten strikken.

  De 3-0 kwam wederom van Tim, die tot zijn en JSV’s geluk zijn schot van richting veranderd zag. Vlak voor de pauze werd het zelfs 4-0 uit een indraaiende hoekschop van Talha die de keeper verraste (als ook Talha zelf; "ik had het helemaal niet zo bedoeld").

  Een goede eerste helft van JSV maar met een middendeel waarin het wat de weg leek kwijt te zijn.


  Ook na de hervatting begon JSV goed ook al moest het team enkele omzettingen doen vanwege het nu absent zijn van Mike en om aan enkele wensen van de spelers te voldoen. Zo verhuisde de in het eerste helft “zwemmende” Dylan van rechts- naar linkshalf hetgeen nog goed uitpakte ook. Na een minuut of 10 kwam Tim, dit keer over links, goed naar binnen, liep door richting keeper om deze dan maar met een schuiver voor de 5e keer te passeren want niemand viel hem lastig. Een hattrick!

  Over het scoreverloop en hoe de goals tot stand kwamen: anders dan in de 1e bekerwedstrijd zat het JSV nu zeer mee en dat kan een team ook wat nonchalant maken. De concentratie bij JSV zakte wat in en dat had fikse gevolgen voor de taart die al een tijdje in de oven stond te pruttelen. Het leek wel of iemand de temperatuur van het apparaat naar beneden had gezet - zo'n beetje op de vriesstand -  waardoor de appeltaart aan het inzakken was. De eerste waarschuwing hiervoor kwam uit de 5-1 waarbij de verdediging even niet attent genoeg was. Ach, met vijf doelpunten voorsprong maakt één tegentreffer niet zoveel uit, maar binnen een minuut of 10 was het verschil nog maar één doelpunt.

  De 5-2 en 5-3 waren identieke situaties: hoekschop vanaf rechts, ver bij de tweede paal neergelegd en goed binnen gekopt. Logisch dat VVIJ hier goede moed uitputte. Nadat ook nog eens de 5-4 uit een diepe pass was gemaakt, ging JSV toch maar snel bij zichzelf te rade, werd het euvel ontdekt en de oventemperatuur weer goed ingesteld.

  JSV pakte het harde werken en het vroeg druk zetten uit de 1e helft weer op en draaide de IJsselsteiners de duimschroeven weer aan. In de 56e minuut breidde Tim de voorsprong uit naar twee doelpunten. Hij kwam wat gelukkig in balbezit maar daar hoort u ons niet over klagen. Hij staat er tenslotte om goals te maken en dat deed hij vandaag in ieder geval prima. Stond oma ook weer langs de lijn?

  Vijf minuten later stuurde Max Tim diep waarbij de bal op diens rug belandde. Maar goed ook eigenlijk, want de pass was veel te hard. Doordat deze hierdoor werd afgeremd kon Tim de bal controleren, de al uitgelopen keeper eenvoudig passeren en afronden, 7-4. Tim's vijfde goal van vandaag!

  JSV wist het al (bijna) zeker: de appeltaart was klaar en kon uit de oven gehaald worden om af te koelen al wist VVIJ de tussenstand weer wat draaglijker te maken door uit een vrije trap de bal achter Rogier te frommelen, 7-5. Die kleine marge moet Stefan toch niet lekker hebben gezeten en vanuit een corner legde hij de bal panklaar voor de inlopende Max die de keeper koppend wist te passeren waarna de bal hoog in het net verdween, 8-5. De gebaksvorkjes konden nu echt tevoorschijn gehaald worden.

  De slagroom was geklopt en VVIJ ook en het was de knetterhard werkende Talha gegund om spreekwoordelijk “de kers op de taart te doen”. Een klutsbal geraakte bij hem en vrijstaand roste hij de bal achter de tevergeefs graaiende keeper naar de eindstand van 9-5.

  Patissier Robért heeft het eindproduct gekeurd. Een redelijke appeltaart maar met een ietwat dikke bodem. Omdat de taart evenwel goed smaakte vond hij het toch een voldoende waard al kon hij het niet nalaten enkele verbeterpunten op te noemen. De nieuwkomers in het team lijken een goede (aan)vulling te zijn. De competitie begint echter pas over enkele weken dus is er nog tijd om in ieder geval de conditie te verbeteren en te oefenen op bepaalde spelsituaties. Misschien zelfs tijd voor een nieuwe bakopdracht.

  TvdL