• Anno 1985: jeugdafdeling dreigt met afsplitsing

     

     

    9 mei 2014

    Op 25 september 1985 opent winkelcentrum City Plaza haar deuren. Met de oplevering van dit stadshart mag het jonge Nieuwegein haar taak als groeigemeente als volbracht beschouwen.

  • 1985: Sponsor Smits Neuchâtel en zondagvoorzitter Steef de Ridder (rechts) wisselen op de voorgrond vriendelijkheden uit. De zondagselectie kijkt toe, de staf (links trainer De Jong, rechts leider Van Mourik) klapt beleefd

    De nieuwbakken stad besluit het jaar 1984 met 54.725 inwoners en telt er nu, een kleine dertig jaar later, 'slechts' goed zesduizend meer (61.017 op 1 januari 2014). Een deel daarvan krijgt in de eerste maand van 1985 de JSV-er in de bus.

    Het is de eerste keer sinds jaren dat Ad van Diete zich niet met de totstandkoming van het clubblad heeft bemoeid, de hoofdredacteur is gestopt. Algemeen voorzitter Arie Terlouw hoopt snel een opvolger te presenteren, die samen met bezorger Ad Bouman maandelijks de JSV-er op de mat laat vallen.

    Zondagvoorzitter Steef de Ridder heeft nog meer ambitie. Hij roept met het oog op de aankomende verhuizing van Rijnhuizen naar het nieuwe sportpark Blokhoeve het kalenderjaar 1985 uit tot "het jaar van de actie. Het moet toch eindelijk gaan gebeuren. 'Blokhoeve', B & W en alle comités zeggen JA."

  • De JSV-kantine in aanbouw op Blokhoeve

    "De gehele operatie gaat 2.225.000 gulden kosten. Dat zijn alleen de velden, kleedaccommodaties en bergingen. Met de bouw van het clubhuis bemoeien zij zich niet. Dat komt voor honderd procent op onze schouders neer."     

    "Half januari gaat de bouwaanvraag weg. Dit duurt ongeveer drie maanden. Dan gaan in maart de heipalen de grond in. Dat gebeurt natuurlijk gelijktijdig met de bouwwerken van de gemeente."

    "De bouwtijd die wij hebben is van maart tot oktober. Dan moet het clubhuis glas- en waterdicht zijn. Dan kunnen we in de winter van 1985/1986 van binnen alles rustig gaan afwerken, zodat we gelijktijdig met ons sportpark Blokhoeve het clubhuis kunnen openen."

  • 31 mei 1986: voormalig jeugdbestuurder Co de Ridder (links) geeft Steef de Ridder bij de opening van Blokhoeve uitleg. Anno 2014 is de kleinzoon van Co, Sjaak Maton, scheidsrechter bij JSV.

    "Dan komt nu de hamvraag aan alle leden, ook van de zaterdag. Bouwvakker of niet, geef je op om je steentje bij te dragen aan de realisatie van ons clubhuis. Als we zestig of zeventig potige kerels bij elkaar hebben gaan we een werkschema maken, zodat er constant en gezellig gewerkt kan worden." 

    Het verzoek van Steef de Ridder is niet aan dovemansoren gericht. Eendrachtig worden de handen uit de mouwen gestoken, al beklaagt een enkele kniesoor zich over de bijdrage van de zaterdagafdeling aan het geheel. Die zou zich ‘beperken’ tot de aanleg van een terras rondom het clubhuis.   

    Meer redenen tot kniezen heeft het jeugdbestuur. Dat is ontevreden over de wijze waarop de middelen over de vier afdelingen (zaterdag, zondag, jeugd, dames) worden verdeeld. Die onvrede stamt uit 1984, het jaar waarin het eerste zondagelftal onder leiding van trainer Ries Vos degradeert van de vierde klasse naar de 'afdeling'.

  • 1985: JSV-leden bouwen een eigen clubhuis.

    Het hoofdbestuur vindt de afdaling naar de onderbond een schande en wenst het verloren terrein direct terug te winnen door een ‘grote’ en dure trainer aan te stellen. Dat gaat ten koste van de budgetten van de andere afdelingen, maar die gaan medio 1984 nog schoorvoetend akkoord.

    De zondagselectie wordt toevertrouwd aan Paul de Jong (geboren op 9 november 1949), die tussen 1976 en 1982 acht eredivisieduels het doel verdedigde van Haarlem. De voormalige keeper kan de hooggespannen verwachtingen in het seizoen 1984/’85 niet waarmaken. Toch wil het hoofdbestuur het contract van de dure oefenmeester verlengen. Zelfs een roerige algemene ledenvergadering brengt de gezagsdragers niet op andere gedachten.

    Het jeugdbestuur, bestaande uit voorzitter Wim de Ridder, secretaris John de Bruin, Sjaak Maton, Maurits Huisman, Frans Vroom en Pierre Veldhuizen overweegt de oprichting van een nieuwe vereniging. Het peilt tijdens vergaderingen in De Zwaan en De Lantaern de stemming  bij de achterban en bespeurt steun voor de afsplitsing bij technische mensen als A1-trainer Bertus Clemens.

  • JSV zondag 1 1985/'86. Uiterst links staat Paul de Jong.

     

    Er volgen ook gesprekken bij de gemeente en uiteindelijk wordt de nieuwe club bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Nieuwegein ’85. Dat moet in blauwe shirts en rode broeken gaan spelen op veld zes van het sportpark-in-aanleg Blokhoeve. Een hoge heg dient dit veld af te schermen van de rest van het complex, dat door JSV zal worden gebruikt.

    Politiek Nieuwegein ziet uiteindelijk onvoldoende noodzaak voor een vierde voetbalclub in de gemeente, waarna de “dissidenten” afdruipen of naar Velox uitwijken. Een deel keert vroeger of later weer in de moederschoot van JSV terug, maar jeugdvoorzitter Wim de Ridder laat zich er niet meer zien.

    Voor het eerste zondagelftal is het kampioenschap in voorjaar van 1985 te hoog gegrepen, maar voor het tweede zaterdagelftal niet. Dat legt dankzij een overwinning op (en bij) Lopik 2 niet alleen beslag op de titel, maar bewerkstelligt daarmee ook nog eens promotie naar de reserve derde klas van de KNVB.  

  • 1987: Michel de Ridder verdedigt het doel van de zondag 1 op Blokhoeve.



    Het eerste zaterdagelftal wint op diezelfde vierde mei 1985 door treffers van Gerard Veldhuizen (uit een strafschop) en Albert Baas (uit een voorzet van Wil Wagemans) met 2-1 bij Argon. In tegenstelling tot het tweede blijft het standaardteam ook na de zomer van 1985 ‘veroordeeld’ tot de onderbond.    

    Hopelijk volgt de huidige zaterdag 2 het goede voorbeeld van hun voorgangers uit 1985. Morgen beginnen de mannen van trainer Hamed Amrino en leider Sander van Plateringen in Achterberg aan de nacompetitie voor promotie naar de reserve tweede klasse. Het tweede elftal van VVA ’71 vormt de eerste horde op weg naar promotie en hopelijk niet de laatste, want er moeten daarna nog twee hindernissen genomen worden.

    Het eerste zaterdagelftal hoopt de barrage juist te ontlopen. Daarvoor dient koploper Benschop morgen tijdens de slotronde van de reguliere competiutie meer averij op te lopen dan JSV, dat op bezoek gaat bij Delta Sports. Benschop reist met één puntje voorsprong af naar Veenendaal, waar De Merino's voor een warm onthaal zorgen.       

  • Zijn de zaterdagmannen morgen net zo vrolijk als op 30 november 2013, toen zij Geinoord met 4-2 klop gaven?

    Het JSV-bestuur bestaat in januari 1985 uit algemeen Arie Terlouw, secretaris Ton Lücker, eerste penningmeester Theo Geurtsen, tweede penningmeester Nol van der Berg, materiaalcommissaris Leo Vrijdag en de afdelingsvoorzitters Ton Huis in 't Veld (zaterdag), Steef de Ridder (zondag), Wim de Ridder (jeugd) en Frits Zonneveld (dames)


    EINDSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1984/1985 (bron: Utrechts Nieuwsblad): 1.UHSV 22-33, 2.Brederodes 22-31, 3.CDW 22-27, 4.OSO 22-27, 5.Minerva 22-24, 6.Velox 22-24, 7.Argon 22-21, 8.JSV 22-20, 9.Soesterberg 22-16, 10.Maarssen 22-15, 11.Bunnik 22-13, 12.CDN 22-13

    EINDSTAND ZONDAG HOOFDKLASSE AFDELING UTRECHT 1984/1985 (bron: Utrechts Nieuwsblad): 1.Bunnik 22-32, 2.Sterrenwijk 22-32, 3.Utrecht 22-32, 4.APWC 22-30, 5.JSV 22-25, 6.De Zebra's 22-24, 7.Celeritudo 22-19, 8.De Meern 22-19, 9.DWSV 22-18, 10.Utrechtse Boys 22-14, 11.Amersfoortse Boys 22-12, 12.Soesterberg 22-7

  • Een jeugdteam anno 1985. Uiterst rechts staat Sander de Graauw (de foto is ons toegezonden door Ton de Graauw, de vader van Sander)

     

    Bron: Eric Zuidhoek